FAQ Aanhanger


Wat kost een vrijblijvende rijtest?

De rijtest voor het aanhangwagenrijbewijs kost 90,- en duurt twee uur. De rijtest is altijd vrijblijvend. Bij deze rijtest word gekeken hoe je feeling is voor het rijden met de voertuigcombinatie, hoeveel rijlessen je nodig hebt en wat de kosten van de rijopleiding gaan bedragen. Hierdoor weet je hoe lang de opleiding gaat duren en wanneer je het praktijk examen kunt gaan doen.


Hoe snel kan ik mijn aanhanger rijbewijs halen?

Bij Rijbewijspoint Nederland is het reeds mogelijk een spoedcursus voor het aanhanger rijbewijs te volgen in 1 of 2 dagen of naar wens kunnen de rijlessen worden verdeeld over een aantal weken. Zo kan je snel starten en spoedig daarna zelf gaan rijden met je rijbewijs! Wel dien je bij het volgen van de rijopleiding te beschikken over een rijbewijs B.


Krijg ik altijd dezelfde rij instructeur?

Ja. Het is belangrijk om je rijopleiding te volgen bij een vaste en deskundige instructeur waarbij jij je op je gemak voelt en die jou zo goed mogelijk voorbereid voor je rij examen.


Wat heb ik nodig als ik praktijk examen ga doen?


Moet ik mijn theorie certificaat reeds hebben voordat ik ga lessen?

Nee, voor het aanhanger rijbewijs heb je geen apart theorie certificaat nodig.


Wat kost een complete rijopleiding?

Het aanhangerrijbewijs kan bij Rijbewijspoint Nederland reeds worden behaald vanaf 575,- inclusief praktijkexamen. Naar wens kan er een examengarantie worden bijgekocht voor een beperkte meerprijs van 100,- Na afloop van de rijtest weet je dus precies wat je rijopleiding kost en waar je aan toe bent. Betaling kan geschieden per bank of contant aan de instructeur en is mogelijk in termijnen te voldoen.


Wanneer heb ik een aanhangwagen rijbewijs nodig?

Met een Rijbewijs B mag je een personenauto besturen met aanhangwagen, waarvoor dan geldt dat die aanhangwagen inclusief zijn laadvermogen niet meer mag wegen dan 750 kg. Slechts indien aan de volgende twee voorwaarden voldaan wordt mag de aanhanger zwaarder zijn, namelijk als:

  1. De aanhangwagen, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan de ledige massa van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt.
  2. De toegestane maximum massa van de totale combinatie niet meer bedraagt dan 3500 kilo.

Met het rijbewijs B - E is er geen beperking meer aan het gewicht van de aanhangwagen die u mag trekken. Wel van belang is de zogeheten maximale trekhaaklast van het trekkende motorvoertuig, welke vermeld staat op het kentekenbewijs. Het gewicht van de gehele combinatie is met het rijbewijs B - E ook niet meer van toepassing. De hele combinatie mag nu meer dan 3500 kilo wegen, mits de massa van het trekkende voertuig alleen maar niet meer dan 3500 kilo bedraagt.


Kan ik meteen van start?

Ja, je kunt direct bij Rijbewijspoint Nederland van start met een vrijblijvende rijtest en vervolgens gaan starten met de rijopleiding. Hierdoor kun je tevens op een korte termijn je versnelde cursus voor het B-E rijbewijs volgen met aansluitend je examen.


Kan ik zelf bepalen wanneer ik les krijg?

Ja, de lesuren worden in overleg tussen jou en de rij-instructeur ingepland, je kunt lessen wanneer het jou het beste uitkomt zodat je eventueel een snelcursus voor je aanhanwagen rijbewijs op maat kunt volgen.


Ik heb al rijervaring via een andere rijschool, kan ik dan toch bij het Rijbewijspoint Nederland terecht?

Ja uiteraard. Bij ons kan je altijd instromen op je eigen aanvangsniveau en naar wens met weinig rijlessen snel je rijbewijs halen. Rijbewijspoint Nederland biedt rijopleidingen aan voor zowel beginnende als meer ervaren leerlingen. Dankzij de rijtest weet je direct waar je aan toe bent en stap je altijd in op je eigen niveau.

Rijbewijspoint achtergrond